Mersul la dentist pentru majoritatea copiilor are loc la fiecare șase luni. Dar, pe măsură ce am îmbătrânit, mulți dintre noi nu au reușit să efectueze vizite regulate. Dați vina pe un program de lucru încărcat, un program social solicitant sau un stil de viață. Profesioniștii din domeniul sănătății bucale sunt de acord că ar trebui să vă faceți timp să vă vedeți medicul dentist cel puțin o dată pe an sau s-ar putea să regretați acest lucru mai târziu în viață. Chiar dacă vă periați pe dinți de două ori pe zi și folosiți ata dentară de câteva ori pe săptămână, nu înseamnă că nu ar trebui să faceți vizite regulate la medicul dentist. O curățare profesională a dinților ajută la evitarea riscului unor probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile gingiilor, demența și boala coronariană. Iar dentistul și echipa dumneavoastră de igieniști fac mult mai mult decât curățarea dinților și umplerea cariilor. Ei caută alte probleme care s-ar putea dezvolta ulterior.
Dacă credeți că ați așteptat prea mult pentru a vă vizita medicul dentist, probabil că ați făcut-o. Și, sunt șanse, probabil că ați recunoscut cel puțin unul dintre următoarele simptome de sănătate orală precară. Dacă întâmpinați oricare dintre semnele de mai jos, trebuie să faceți imediat o programare la dentist!
1) Ai dureri de dinți și umflături
Este incredibil de greu să ignori durerea de dinți. Durerea persistentă sau umflarea dinților sau gingiilor ar putea fi un semn că unul dintre multele lucruri diferite este greșit și ar trebui să-l puneți pe medicul dentist să verifice dacă există infecție sau boli ale gingiilor. Durerea persistentă nu este normală și nu trebuie să trăiești doar cu ea. Chiar dacă durerea dispare la un moment dat, problema de bază ar putea rămâne.
2) Ai gingii care sangereaza
În general, gingiile sănătoase nu sângerează și necesită la fel de multă atenție ca și dinții tăi. Stomatologul dumneavoastră va verifica afecțiunile gingiilor și eventualele buzunare care sunt formate de placă. Consultați imediat medicul dentist dacă gingiile dumneavoastră se confruntă cu oricare dintre următoarele:
- Gingiile tale sunt umflate sau inflamate
- Gingiile tale sunt umflate cu o textură spongioasă
- Gingiile tale devin roșu-albăstrui mai degrabă decât roz normal
- Gingiile tale au puroi sau miros
- Gingiile tale încep să se retragă
3) Ați terminat munca
Chiar și având în vedere rezistența obturațiilor, coroanelor, implanturilor dentare sau punților, cu tot ceea ce mestecăm, este posibil să slăbim restaurările din gură. Dacă vreunul dintre lucrările dvs. dentare se simte slăbit, strâmb sau în vreun fel lipsit, lăsați-l pe medicul dumneavoastră să rezolve problema rapid pentru a preveni probleme suplimentare și cheltuieli pe viitor.
4) Ești însărcinată
Modificările hormonale din timpul sarcinii și starea postpartum pot face gingiile mai reactive la placă și mai susceptibile la inflamație. Sarcina Gingivita este o afectiune comuna care poate fi controlata sau evitata prin curatari mai dese. În plus, problemele parodontale și ale gingiilor în timpul sarcinii au fost asociate cu greutatea mică la naștere. Deci, împreună cu vizitele regulate la obstetricianul dumneavoastră, nu uitați să vă consultați medicul dentist pentru sănătatea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră.
5) Ai o sensibilitate crescută la cald și rece
Un dinte sensibil la alimente fierbinți sau la o băutură rece poate fi mai mult decât un inconvenient minor. O schimbare a modului în care dinții tăi reacționează la cald și frig înseamnă adesea că se întâmplă o problemă mult mai avansată în gură. Iar identificarea cauzei acestei dureri bruște poate contribui în mare măsură la tratarea problemei. O nouă sensibilitate la anumite alimente sau temperaturi poate apărea atunci când cariile se deplasează prin smalț spre centrul dintelui și cu cât tratați mai devreme o carie, cu atât mai bine. Sensibilitatea poate fi, de asemenea, un semn al unei probleme diferite, cum ar fi scrasnirea dinților, o plombă care trebuie înlocuită sau un dinte fracturat.
6) Ai gura uscată
A simți mereu sete ar putea fi semnul unei probleme medicale. Gură uscată rezultă dintr-un flux inadecvat de salivă. Saliva este principala apărare a gurii împotriva cariilor dentare și menține sănătatea țesuturilor moi și dure din gură. Fără salivă, pot apărea și carii dentare extinse. Stomatologul dumneavoastră vă poate recomanda diverse metode de restabilire a umidității. Bomboanele sau guma fără zahăr stimulează fluxul de salivă, iar umezeala poate fi înlocuită prin utilizarea salivă artificială și clătiri orale.
7) Ai dificultăți la mestecat sau la înghițit
Dificultăți de mestecat și înghițire pot apărea la persoanele de orice vârstă, dar sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. Aceste dificultăți pot începe din cauza îmbătrânirii normale, a medicamentelor, a problemelor dentare sau a tratamentelor medicale precum intervenția chirurgicală. Problemele la mestecat și înghițire (disfagie) pot crește riscul ca alimentele sau alte articole să se blocheze în căile aeriene superioare (care provoacă sufocare) și/sau să intre în plămâni (care provoacă aspirație). O blocare a căilor respiratorii poate pune viața în pericol. Acest lucru nu este normal și ar trebui să vă asigurați că mâncați numai alimente moi sau lichide până când vă vedeți la medicul dentist sau medicul dumneavoastră pentru a evita agravarea problemei.
8) Ai respirație urâtă persistentă (halitoză)
Dacă periajul zilnic și folosirea aței dentare nu vă îmbunătățește respirația, este posibil să aveți o problemă mai mare. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de afecțiuni, inclusiv dietă, reflux acid, infecție cronică a sinusurilor, uscăciunea gurii, medicamente, diabet necontrolat și, desigur, boala gingivă sau parodontală. Apa de gură și mentele pentru respirație sunt utile, dar pot servi la mascarea problemei. Indiferent dacă respirația urât mirositoare este un simptom sau doar ceva cu care vă confruntați personal, medicul dentist vă va avea sugestii personalizate care vă vor ajuta.
9) Răni persistente
De la a-ți mușca limba sau obrazul până la a mânca un fruct care nu este de acord cu tine, apar răni la nivelul gurii. Dar dacă ți se păstrează în gură o săptămână sau mai mult, este timpul să te vezi la dentist. Aftele, herpesul labial, leucoplazia și candidoza sunt câteva semne posibile ale unei probleme mai mari, toate variind ca severitate și cauză și pot fi urmărite fie de un virus sau o infecție.
10) Ai probleme cu maxilarul
Dacă ai o mușcătură neuniformă sau uneori maxilarul îți apare dureros când mesteci sau când deschizi și închizi gura, ar putea deveni o problemă mai gravă dacă i se permite să continue. Stomatologul dumneavoastră vă va putea ajuta sau vă va recomanda un ortodont care vă poate ajuta. Cauzele posibile ale durerii de maxilar includ:
- Boala parodontala
- Durere de dinţi
- Infecții
- Artrită
- Rănire
- Slefuirea dintilor
- Probleme cu sinusurile